Corona bepaalt al ruim anderhalf jaar het dagelijks leven. De gevolgen voor horeca, cultuursector detailhandel en evenementen zijn groot. Door vaccinaties neemt de impact van het virus af, waarmee de weg terug naar een open samenleving is ingezet. De directe invloed op de economie is verkleind door de steunpakketten van de rijksoverheid. De komende tijd zal blijken hoe groot de schade is.
De woningmarkt ondervindt vooralsnog geen hinder van Corona. De woningprijzen stijgen met meer dan 10% per jaar, de verkooptijden zijn kort. Vanwege het geringe aanbod wordt er regelmatig boven de vraagprijs geboden, hetgeen de prijzen nog verder opdrijven. De lage hypotheekrente maakt dit mogelijk. Hierdoor daalt de betaalbaarheid van de woningen. Het geringe aanbod zorgt er ook voor dat er weinig doorstroom is. Dit raakt vooral de starters op de woningmarkt.
De wereldhandel ondervindt hinder vanwege Corona. In 2020 was de handel met bijvoorbeeld China beperkt mogelijk, waardoor er een tekort aan grondstoffen en producten is ontstaan. Daarnaast is er een logistiek probleem ontstaan doordat zeecontainers op verkeerde plekken staan. Dit leidt tot krapte, hetgeen de prijs van bijvoorbeeld staal opdrijft. Bij de bestrijding van COVID was er een grote behoefte aan zeep, gels en beschermingsmiddelen. Hiervoor zijn oliën nodig, waardoor er een tekort aan PVC producten in de Grond- weg en waterbouw is ontstaan. Gecombineerd met een structureel personeelstekort zijn de prijzen hoog.
De invloed op de grondexploitaties Spoorzone en Westergouwe is beperkt. De grondprijzen stijgen waarschijnlijk inflatoir. Dat is het gevolg van residueel rekenen: het effect van de hoge Vrij op Naam (VoN) prijzen wordt afgeremd door de eveneens hoge bouwkosten. De grondexploitaties kennen een korte looptijd, waardoor de invloed van indexen gering is. Voor het eerste kwartaal van 2022 is de volgende actualisatie van de grondexploitaties Spoorzone en Westergouwe gepland.